Occasion onderhouden

Niets zo vervelend als een auto die je in de steek laat. Om dit te voorkomen is onderhoud heel belangrijk. Je zou kunnen besparen op onderhoud. Maar dat brengt een risico met zich mee: hogere kosten voor reparatie, kans op pech maar ook de veiligheid kan in het geding komen. Een goed onderhouden auto levert bij inruil meer op en is meestal makkelijker te verkopen. Sommige dingen kun je zelf, voor andere werkzaamheden is de keuze voor een garage beter. 

Autopech voorkomen

Autopech wil je niet hebben, maar als het toch gebeurt, wil je zo snel mogelijk weer verder. Wat doe je bij pech, hoe voorkom je het en wat kun je misschien zelf doen. Wij zetten de belangrijkste zaken voor je op een rij.

Lampjes verwisselen

Koplamp, richtingaanwijzer of remlicht stuk? Die kun je vaak zelf verwisselen, maar soms ook niet. Wij vertellen je in beide gevallen wat te doen.

Banden

Controleer regelmatig de bandenspanning, profiel en wissel je banden tijdig om ongelukkig en vervelende situaties te voorkomen op de weg.

Ruitenwissers

Vervang regelmatig je ruitenwissers. Oude en versleten ruitenwissers zorgen voor vervelende sporen op je voorruit (en achterruit). Vooral in het donker en regen wordt je zicht ernstig verhinderd.

Vloeistoffen

Een motor en veel andere bewegende onderdelen hebben vloeistoffen nodig om soepel te kunnen blijven draaien en werken. Denk aan je motorolie, koelvloeistof en ruitenwisservloeistof.

Accu

Veel pechgevallen beginnen met een accuprobleem. Het is dan ook niet gek dat de Wegenwacht veel te maken krijgt met kapotte accu’s. Om accuproblemen te voorkomen, kun je je accu preventief laten nakijken door de Wegenwacht.

APK

Bij de Algemene Periodieke Keuring (APK) wordt er gekeken of een personenwagen of bestelbus aan de wettelijke veiligheids- en milieueisen voldoet. Hoe is het bijvoorbeeld gesteld met de verlichting en werkt de stuurinrichting nog wel goed? Het is dus belangrijk om APK keuringen uit te laten voeren aan je auto. Zowel voor eigen veiligheid en omdat het verplicht is volgens de Nederlandse wet. 

Waarom vindt de APK keuring plaats?

Een APK keuring voorkomt dat er gevaarlijke situaties ontstaan met voertuigen die te onveilig zijn om nog aan het verkeer deel te nemen. Bovendien beschermen we op deze manier het milieu: auto’s en bussen die te veel schadelijke stoffen uitstoten, worden afgekeurd.

Onderhoud door een autogarage

Het is verstandig om in elk geval één keer per jaar je auto naar de garage te brengen voor onderhoud. Zo kun je een hoop narigheid voorkomen. Tijdens een onderhoudsbeurt kan een (goede) garagist ook signaleren ‘wat eraan zit te komen’. Zo houd je grip op de kosten en wordt de kans aanzienlijk kleiner dat je plotseling komt stil te staan.

Welke garage moet je hebben?

Kies een goede garage uit of breng je auto naar de dealer. Wees vervolgens altijd duidelijk over het onderhoud of de reparaties die je uitgevoerd wil hebben. Het is heel normaal om de garagist te vragen je eerst te bellen als het onderhoud boven een bepaald van te voren afgesproken bedrag uit gaat komen.

Weet je niet welke garage je moet hebben? We helpen je een handje:

De dealer
Zit je auto nog in de garantieperiode dan is het sterk aan te raden naar de dealer te gaan. Doe je dat niet kan een dealer dat tegen je gebruiken op het moment dat je van de garantie gebruik wilt maken.

Een Bovag-garage
Garages die bij de brancheorganisatie BOVAG zijn aangesloten werken volgens een bepaalde formule. Daarin is onder meer bepaald dat op onderhoud en reparatiewerk drie maanden garantie zit. De zogeheten Vakgarages zijn aangesloten bij de BOVAG. 

Een universele garage
Universele garages werken geheel zelfstandig. Voordeel van deze garages is dat zij vaak een wat lager uurtarief hebben. Door de kleinschaligheid van het bedrijf kent het personeel vaak de klanten en de geschiedenis van diens auto’s goed.

Een merkspecialist

Een merkspecialist is een onafhankelijk garagebedrijf dat is gespecialiseerd in één merk. Een specialist heeft erg veel specifieke kennis in huis en toegang tot een netwerk van goede gebruikte en gereviseerde onderdelen. Dat kan veel geld schelen.