Kosten van een occasion

Het is als autoliefhebber handig en leuk om een auto te bezitten, maar naast de aankoopwaarde van de auto, brengt de auto ook kosten met zich mee. Wat zijn de kosten van een auto nou eigenlijk per maand en kan je deze autokosten berekenen of inschatten? Wij zetten de kosten die bij een occasion komen kijken op een rij voor je.

Wegenbelasting

Wegenbelasting is voor ons Nederlanders vaak geen doorslaggevende factor voor het wel/niet kopen van een auto. Maar veel mensen vergeten dat de wegenbelasting toch een vrij stevige kostenpost is op jaarbasis.

Voorbeeld: vooral bij oudere en zwaardere diesels, dan betaal je al snel minstens €150 euro per maand. Terwijl een lichte benzineauto vanaf €30 per maand rond rijdt.
Dit scheelt meer dan €1400 aan wegenbelasting op jaarbasis. Daar kan je ook van op vakantie!

Forse kostenpost per jaar

De meeste mensen hebben niet in de gaten wat er aan wegenbelasting betaald moet worden voor aanschaf van een potentiŽle nieuwe auto. Dat gaat nu veranderen. Daarom staat bij iedere occasion op autocircuit vermeld wat de auto kost aan wegenbelasting.

Calculator van de belastingdienst

Wil je zeker weten wat je kwijt bent aan wegenbelasting? De belastingdienst heeft een handige calculator om direct de wegenbelasting van je provincie te achterhalen.

Onderhoud/reparaties

Het wordt over het algemeen aangeraden om niet de APK af te wachten als het gaat om het onderhoud van de auto. Het is erg belangrijk om de auto te alle tijden zo veilig en betrouwbaar mogelijk te houden. Als je de auto op tijd laat nakijken en laat onderhouden kan je grotere problemen en hogere kosten op een later tijdstip voorkomen.

Grote en kleine beurt aan je auto

Traditioneel was er altijd sprake van een kleine en een grote beurt. Deze werden afgewisseld. Bij een kleine beurt was de inspectie en het onderhoud iets minder uitgebreid dan bij de grote beurt. Maar volgens de ANWB is vanwege de langer geworden onderhoudsintervallen bij moderne auto’s, geen sprake meer van dat patroon.

Bij goed onderhoud voorkom je dat je reparaties uit hoeft te voeren aan je auto. Dit zijn vaak onnodige (en hoge) kostenposten. Lees meer over het onderhouden van je auto..

Autoverzekering

Als je een auto koopt ben je verplicht een autoverzekering af te sluiten. Maar er zijn meer dan 120 verzekeringen om uit te kiezen, wat zijn de juiste zaken om rekening mee te houden?

Een WA-verzekering is verplicht

In Nederland is elke auto-eigenaar verplicht minimaal een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Het afsluiten van een allriskverzekering is vrijblijvend. Maar als de auto niet WA-verzekerd is, kan de RDW je beboeten voor € 550,-.

Extra: WA-plus en allrisk autoverzekering

Naast de WA-verzekering, bestaan er ook een WA-plus en de allriskverzekering. Met WA-Plus, ook wel WA beperkt casco genoemd, ben je niet alleen verzekerd tegen schade aan anderen of eigendommen van anderen, maar ook tegen diverse schades aan jouw eigen auto. Als de auto gestolen wordt, ben je hiervoor ook verzekerd bij de WA-Plus autoverzekering.

Bereken makkelijk en snel via verzekering kan hoe hoog de premie is van je gewenste verzekering.

Afschrijving

Na aanschaf van je auto blijft de waarde niet gelijk aan de aankoopwaarde. Naarmate de auto ouder wordt en meer kilometers heeft gereden zal dit effect hebben op de waarde van de auto.

Veel factoren die je afschrijving bepalen

Het is lastig in te schatten hoeveel je auto precies zal afschrijven per maand / jaar. Dit hangt af van je auto zelf, leeftijd, opties, samenstelling, overheid (i.v.m. belastingen), aantal kilometers per jaar en of de auto netjes behandeld onderhouden wordt.